• Handle med trygghet!

    Kjøp nå, betal når du har mottatt produktet.

  • Gratis frakt for verdi over 499 kr*

    For hele Norge

  • Beskyttelse av kundedata

    Dine data er trygge og sikre med oss

Bli Brun Fort

Mange ønsker å få en fin og varig solbrun farge. Men det er ikke alle som blir like brune om sommeren. Noen trenger mer soling enn andre, mens andre får fort en glødende solbrun farge. La oss finne ut mer om det under

Som nevnt trenger noe mer soling for å bli brun enn andre. Dette skyldes hvordan huden reagerer på UV-stråler og mengden av melanin som blir produsert. Og jo mer melanin kroppen produserer jo brunere blir huden. Samtidig blir også kroppen mer beskyttet mot UV-stråler, som i store mengder er farlig. Det anbefales å sole seg gradvis ettersom for lys hud tåler solens stråler dårlig. Men etter hvert som huden blir brunere så vil du tåle sollys i lengre perioder uten å bli solbrent. Hvordan bli brun er et spørsmål mange stiller. Noen liker å dra til Syden, mens andre sverger til solsenger, brunkrem eller selvbruningspiller. Uansett hva du foretrekker så er det viktig å vite hvordan melanin fungerer.

Hva er egentlig melanin?

For å unngå solskade så produserer kroppen melanin. I kroppen finnes det en type celle som kalles for melanocytt. Denne cellen har ansvaret for å produsere melanin. Imidlertid så varierer hvor mye melanin melanocytt produserer hos ulike mennesker. Noen mennesker får lav produksjon av melanin og bør holde seg unna sterk sol. Faktisk så har alle mennesker omtrent samme antall melanocytter, men ikke alle har produserer like mye mengde melanin for å skape en solbrun farge. Hvordan bli brun på fortest mulig måte er dermed lettere for noen enn andre.

Melanin er pigmenter

Faktisk så er melanin et pigment i huden. Det finnes to typer pigmenter som melanocytt produserer. Den første er phaeomelanin som har en rød eller gul farge og eumelanin som har en brun farge. Noen mennesker har mer av den første typen og mens andre produserer ikke melaninpigment i det hele tatt før kroppen blir utsatt for sol. Derfor kan noen bli svært lyse i huden når de ikke er mye i solen.

Mennesker med mørkere hud derimot kan produsere melanin selv om de ikke får mye sollys. Jo mørkere huden er jo mer melanin blir produsert i kroppen. I tillegg tåler mørkere hud sollys mye bedre og har mindre sjanse for å bli solbrent. Imidlertid kan alle mennesker bli solbrent og dermed anbefales det å sole gradvis. Spesielt hvis du har lys hud. Hvordan bli brun rask er dermed avhengig av mengden melanin kroppen produsere og om du har lys eller mørk hud.

Hvordan få fin solbrun farge rask

Selv om ulike mennesker produserer melanin i ulike grader, så trenger kroppen tid til å produsere pigmentet. Du blir ikke solbrun øyeblikkelig ettersom kroppen trenger et par dager til produsere nok melanin at du ser en stor forskjell. For å få en fin brunfarge så er det lurt å sole seg i korte perioder, men ofte. Solseng i solarium er en effektiv måte å få en fin solfarge på. Direkte sollys fra solarium gjør at huden blir brunere. Faktisk så kan solarium gjør huden brun på 5 minutter til forskjell fra 2 timer i solen. Det finnes mange selvbruning midler som er naturlige og ganske effektive.

UV-stråler bidrar til mer melanin

Alle typer UV-stråler hjelper kroppen med å produsere melanin. Uansett om det er naturlig sollys eller UV-stråler fra en solariumseng, så vil det føre til at kroppen produserer melanin. Imidlertid finnes det tre ulike UV-stråler. UVA hjelper deg å få en brun hudfarge. UVA gjør også det samme, men kan brenne huden dersom den går får langt inn i huden. UVC blir filtrert bort fra atmosfæren og treffer vanligvis ikke kroppen. Når du får naturlig sollys så blir du utsatte for både UVA og UVB. Det er dermed ikke lett å finne ut hvor mye UVA eller UVB som treffer huden. I solarium derimot så får du mer UVA enn UVB. Derfor kan det være sunnere å sole seg i solarium enn i naturlig sollys. Naturlig sollys varierer også i styrken avhengig hvor befinner deg.

Unngå bli solbrent

Hvis du soler deg mye så kan du bli solbrent, spesielt hvis du har lys hud. Hvordan bli brun uten å bli solbrent kan gjøres på mange måter. Gradvis soling er lurt ettersom kroppen får tid til å produsere nok melanin. Da blir huden mørkere og mer beskyttet mot sollys. Når du blir solbrent så blir huden rød. Dette er faktisk blod som filles i blodkapillærene i huden. Det ekstra blod hjelper huden å reparere hudskader. Det kan gjøre virkelig vondt å bli solbrent. Derfor er lurt å bruke solkrem eller dekke kroppen til med klær når du blir utsatt for sterk sol. Hvis du har blitt solbrent så er det lite du kan gjøre enn å bare vente. Kroppen helbreder seg raskt, men du kan lindre smertene med ved å unngå sollys og smøre på aloe vera.