• Handle med trygghet!

    Kjøp nå, betal når du har mottatt produktet.

  • Gratis frakt for verdi over 499 kr*

    For hele Norge

  • Beskyttelse av kundedata

    Dine data er trygge og sikre med oss

Mulige årsaker til hårtap og hvordan fremme veksten igjen

Flertallet av kvinner og menn opplever hårtap en gang i løpet av livet. 75% av folk i Storbritannia mener at det er ingenting du kan gjøre for å forhinde håravfall, mens i realiteten forebygger tusener av briter hvert år hårtap og opprettholder sunt hår ved hjelp av behandlinger.

Hårtap

Alle mennesker opplever å miste deler av håret i løpet av livet. De fleste opplever hårtap når de er rundt 30 år gamle, men noen kan også erfare hårtap i en alder av 18 år. De fleste tilfeller av hårtap hos både kvinner og menn er knyttet til en tilstand som er medisinsk referert til som androgenetiv alopecia. Tre andre faktorer som forårsaker hårtap hos både kvinner og menn er gener, hormoner og alder.

Mange tenker på det å miste håret som noe som bare skjer når man blir eldre, men faktum er at hårtap kan påvirke hvem som helst, når som helst i livet, og mange spør seg selv ”hvorfor akkurat meg?”. Vel, det er en rekke faktorer som kan føre til at du mister håret, som for eksempel stress, hormonelle forandringer i kroppen og livsstilsvalg. Ved å finne ut hva som er årsaken til ditt hårtap, kan du få en klarere idé om hvilken behandling som vil være mest gunstig for deg. Du kan finne ut årsaken ved å besøke fastlegen din.

Hvis du leter etter en løsning med umiddelbare resultater, kan en hårtransplantasjon ved kirurgi være løsningen for deg. Denne invasive prosedyren innebærer å flytte individuelle hårsekker og overføre dem til hodebunnen. Hvis du ønsker å håndtere hårtap i den private komforten av ditt eget hjem, finnes det nå en rekke effektive løsninger som kan brukes diskret. Disse metodene kan ta litt tid og gi langsiktige resultater gradvis over tid.

Hår er viktig

Selv det er helt normalt å miste hår så går det veldig inn på mange. Hår er ikke bare viktig av praktiske årsaker som det å holde hodet varmt. Hår har også en mer personlig betydning ettersom hårfrisyren er en del av manges identitet. Det å miste håret kan faktisk føre til redusert livskvalitet, selv om hårtapet i seg selv er ikke helsemessig farlig. F.eks. det er vanlig at mange menn mister håret, men det oppstår ingen helsekomplikasjoner av den grunn. Hårtap kan være genetisk betinger som nevnt, men det betyr ikke at hårtapet kan forebygges.

Hårtap forekommer vanligvis hos menn, men som nevnt kan også kvinner miste håret. Imidlertid så mister vi faktisk hår jevnlig. Det regnes at vi mister omtrent 100 hårstrå hver dag og noe mer når vi bruker sjampo. Så daglig hårtap er helt vanlig, men dette er også veldig lite synlig. Håret vokser også raskt ut igjen. Selv om kvinner opplever å miste håret i høy alder, så er også dette veldig diffust og lite skjemmende. Menn derimot kan bli helt skallet.

Det finnes som nevnt flere effektive løsninger mot håravfall. Resultatene vil variere fra person til person. Noen ganger er det ikke mulig å reversere hårtapet helt, mens andre ganger kan du få full manke tilbake. Avhengig av årsakene til at du mister hår så kan situasjonen snus rundt. Derfor er det lurt forstå litt mer om årsakene bak hårtap, så du kan finne en passende hårtap behandling.

Vanlige årsaker

Når hårsekkene produserer korte og svake hår, så begynner du å miste hår. Denne prosessen kalles for miniatyrisering. Når dette skjer så produserer hårsekkene bare svært tynne, usynlige og korte hår. Håret ditt blir med andre ord svært tynt og kort. Det kan også skje at hårsekkene rett og slett dør ut.

Mennesker som er genetisk disponert for hårtap. F.eks. hvis din far eller bestefar ble skallet, så kan også du bli det. Men det er også viktig vite at det er ikke forutbestemt at du vil mistet håret. At det er mange i din familie eller slekt som lider av hårtap betyr bare at det er høyere sjanse for du også vil lide samme skjebne. Du må også huske på at hårtap behandling har kommet svært langt i dag. Det finnes nye teknologier og metoder som ikke fantes før, og som har svært gode resultater slik som innovativt hår-serum som virker på å fremme hårveksten. Så all håp er ikke ute.

Hos menn er det hormonet DHT som forårsaker hårtap. DHT korter ned vekstsyklusen på håret og for hver syklus så blir håret tynnere og mindre. Noen har høyere verdier av DHT enn andre og kan oppleve å bli skallet allerede når man er i tjueårene. Det er viktig å starte med en egnet hårtap behandling så tidlig som mulig. Da kan du lettere redusere mengden av håravfall og i det minste utsette tiden før du bli skallet.

Men det er ikke bare gener og hormoner som kan føre til at du mister hår. Stress kan faktisk både gi deg hvitt hår og håravfall. Hvis du i tillegg har et dårlig kosthold og mosjonerer lite så kan du miste hår. Heldigvis fungerer mange hårtap behandling godt mot slike situasjoner. Det finnes eksempelvis mange tilskudd som inneholder viktige næringsstoffer så håret gror ut igjen. Medisiner og sykdommer kan også gjøre at du mister hår. Men også visse aktiviteter. F.eks. hvis du er en aktiv svømmer så kan du faktisk svekke håret pga. klor. Hvis du steller og friserer håret mye med f.eks. hair extensions og hårfarger, så blir håret også fort slitt og svakt.

Når kvinner har fått barn så opplever også mange av håret blir slitt og livløs. Dette skyldes vanligvis at kroppen bruker mye krefter og energi under graviditeten. Det er derfor viktig at du holder deg sunn og frisk så godt du kan.

Medisinbruk

Visse medikamenter er kjent for å forårsake håravfall. Dette inkluderer også behandlinger med cellegift og strålebehandling. Men dette kan være forbigående ettersom når vedkommende blir friskt så kommer også håret tilbake. Enkelt kvinner kan oppleve at p-pillebruk fører til hårtap og dessuten etter svangerskap. Hvis du skal ta ny medisin så er det lurt å snakke med legen om bivirkningene. Det kan godt hende du kan få andre alternativer som ikke forårsaker håravfall.

Hvor forsvinner håret først?

Det er individuelt hvor du mister håret først. Hos enkelt kan det begynne i tinningene, mens andre starter det midt på toppen av hodet. Istedenfor å lage en hentesveis så finnes det mange gode hårtap behandling du kan bruke. Men som nevnt er det viktig å starte med en hårtap behandling så tidlig som mulig. Kvinner derimot opplever gjerne at håret blir tynnere ved pannen og issen. Men generelt så mister ikke kvinner så mye hår som menn. Derfor er også hårtap behandling generelt mer effektivt for kvinner enn menn.

Hva kan jeg gjøre selv?

Nå som du vet litt mer om årsakene til at folk mister hår, så kan du gjøre noe med det. For det første så bør du pleie og stelle håret varsomt. Milde og pleiende hårprodukter er lurt å bruke. Unngå kjemiske behandlinger som permanent, hårfarging eller bleking. Naturligvis er dette lettere sagt enn gjort, da mange liker å pynte seg og endre utseende. Hvis du er glad i ha ulike hårfarger og frisyrer så bør du i alle fall begrense hyppigheten.

Det er også viktig å la håret puste og ikke utsette det for unødvendig slitasje. F.eks. hvis du er en ivrig svømmer kan det vært lurt å bruke badehette når du svømmer i bassenger tilsatt klor. Altfor stramme hodeplagg kan også redusere blodsirkulasjonen til hodet og føre til håravfall.

Kosthold beriket med B-vitaminer er viktig for å holde håret sunt. Dette vil også bidra til at en eventuell hårtap behandling får ekstra gode resultater. Kjøtt og innmat er gode kilder til B-vitaminer. Men du må også huske å spise variert og ha et kosthold basert på mye grønt og frukt. Du får også tak i hårtap behandling som gir deg tilskudd av nødvendige vitaminer og mineraler.

Myten om mannlig kjønnshormon

Mange menn tror at mye av mannlig kjønnshormon fører til håravfall. Dette er delvis sant, for det er ikke mannlig kjønnshormon i seg selv som fører til håravfall. Som nevnt over det DHT som forårsaker håravfall. Du kan faktisk ha masse hår på kroppen og ikke miste noe nevneverdig hår. Faktisk så er det slik at en stor andel av asiatiske menn har lite av DHT, noe som gjør at de ikke miste mye hår selv i høy alder. Så forslag som å prøve å redusere mannlig kjønnshormon i kroppen ved å f.eks. trene mindre styrketrening vil ikke fungere på håravfall.

DHT kan faktisk reduseres med en hårtap behandling. I tillegg kan en hårtap behandling øke tilførelsen av både blod og næringsstoffer til hårsekkene. Dette hjelper hårsekkene til produsere sterkere og lengre hårstrå. Før du kommer i gang med en hårtap behandling er det viktig å lese igjennom alle instrukser. Enkelte sjampoer for hårtap behandling fungerer bare hvis du unngår visse hårprodukter. F.eks. hårprodukter med silikon kan danne en hinne på hodebunnen. En slik hinne kan forhindre at stoffer fra en hårtap behandling middel ikke virker inn på hårsekkene. I tillegg kan visse stylingprodukter forhindre at en hårtap behandling lykkes.

Stresshåndtering

Hvis du opplever at håret faller når du er stressa, så kan det vært lurt å ta en pause i hverdagen. Langvarig stress kan skade hårsekkene og føre til redusert blodsirkulasjon. I tillegg blir du lettere syk og visse medikamenter som nevnt kan føre til mer håravfall. Det forekommer også at enkelte tvinner eller drar i håret når de er nervøs. Selv om håret tåler kanskje mye, så bør du være forsiktig ettersom du kan utvikle en uvane der du plukker ut hår bare fordi du er nervøs. Ta en pust i bakken når du er stresset og slapp av. Slik at kroppen kan hente seg inn igjen, da vil du føle bedre og håret vil takke deg.

Vil håret vokse helt ut igjen?

Dette vil være avhengig av din spesifikke situasjon. Hvis du har mistet bare litt hår og det skyldes dårlig kosthold. Så kan du raskt rette opp situasjonen og få tilbake ditt fulle hår igjen. Mild tap av håret kan som regel rettes opp svært raskt. Men det er også avhengig hvor godt kroppen din reagerer på en hårtap behandling. En hårtap behandling passer ikke for absolutt alle. Så det er viktig å identifisere hva som skyldes at du mister hår. For å deretter velge en hårtap behandling passer best med ditt behov og situasjon.

Vær også obs på at selv om du får dårlige resultater med en hårtap behandling, så kan det gradvis bli bedre. En god hårtap behandling trenger ikke nødvendigvis å gi deg fullt tykt hår tilbake med en gang. Faktisk så kan en god hårtap behandling gi deg først svakt og tynt hår til å begynne med. Deretter så får du enda sterkere og mer tykkere hår jo mer du forsetter din hårtap behandling.

Som regel kan du få store deler av håret tilbake med en god hårtap behandling. Forutsatt at du følger instrukser for din hårtap behandling grundig. Og ikke minst starter tidlig med din valgte hårtap behandling. Hvis du er usikker på hvilken hårtap behandling passer deg best, så går det også an eksperimentere litt først. Men det er alltid lurt å vite mer om årsakene til at du mister håret, da får du en pekepinn på hva du bør gjøre.

Hva med kronisk hårtap?

Det finnes også håp for de med kronisk hårtap. Selv om det kan virke som du alltid vil miste hår, så forekommer det at situasjonen blir vendt på hodet. Noen ganger ligger det et veldig komplisert årsaksbilde bak hårtapet. En omfattende hårtap behandling slik som hårtransplantasjon kan gi deg håret tilbake, til tross for at du har mye DHT. Hårrøtter som blir transplantert på hodet vil vokse uavhengig av DHT. Dette er en kostbar affære, men poenget er at det finnes alltid løsninger som kan redusere og eller reversere helt hårtap – og mange av dem finner du her hos ShyToBuy.