FÅ ET GRATIS PRODUKT NÅR DU BRUKER 500KR ELLER MER
  • Handle med trygghet!

    Kjøp nå, betal når du har mottatt produktet.

  • Gratis frakt for verdi over 499 kr*

    For hele Norge

  • Beskyttelse av kundedata

    Dine data er trygge og sikre med oss

Hvorfor får noen Innovervendte brystvorter?

Innovervendte brystvorter kan være arvelig betinget, men kan også skyldes andre årsaker. Noen er født med innsunkne brystvorter, mens andre får dem i voksen alder. Normalt er ikke tilstanden farlig, men det kan oppleves som skjemmende. Les mer og finn ut hvorfor noen får innovervendte brystvorter.

Brystvortenes fasong og størrelse varierer fra kvinne til kvinne. Noen har små, andre har store, mens noen har struttende eller til og med innovervendte brystvorter. Innsunkne brystvorter er faktisk ikke så uvanlige, og i de fleste tilfeller er det ikke farlig i hele tatt. Noen synes det kan være skjemmende, mens andre igjen rett og slett ikke bryr seg. Faktisk er det slik at de fleste med innovervendte brystvorter har hatt det helt siden de fikk bryster. Innovervendte brystvorter kan være medfødt og dessuten arvelig betinget. Det finnes behandlinger.

Trekker seg inn i voksen alder

Selv om mange har innsunkne brystvorter fra da de fikk bryster, så kan de også forekomme i voksen alder. Flere leger mener at det er stilkene bak brystvortene som blir for korte eller stramme i forhold til vev som ligger rundt. Noen kvinner kan få innovervendte brystvorter i voksen alder.

En årsak kan være vekttap. Mens andre ganger kan det rett og slett ikke forklares. Hvis brystvortene peker innover eller synker inn så er det lurt å ta kontakt med en lege. Det er fordi dette i noen få sjeldne tilfeller kan det skyldes en kreftsvulst som trekker på brystvorten.

Litt eller mye innsunkne brystvorter

Faktisk så finnes det to typer innsunkne brystvorter. De som er delvis innsunkne, slik at de danner en liten lomme på selve brystvorteområdet, og brystvorter som er helt innsunkne. Selv om det finnes ulik grad av innovervendte brystvorter, så finnes det heldigvis effektive behandlinger mot innovervendte brystvorter, slik som niplette.

Andre vanlige årsaker

Innovervendte brystvorter hos kvinner

Innsunkne brystvorter kan også forårsakes av amming. Ettersom amming kan skade melkekanalene, som igjen kan føre til at brystvortene trekker seg innover. Kirurgi er også en årsak til innsunkne brystvorter. Arr fra tidligere operasjoner kan forårsake at brystvortene trekker seg innover. Når kvinner blir eldre kan også brystene begynne å henge. Dette kan gjøre huden rundt brystvortene løsere og dermed forårsake at de trekker seg innover. Andre årsaker kan også være infeksjon, som igjen forårsaker inflammasjon. Dette kan videre føre til arrvev som gjør at brystvortene trekkes inn mot brystene.

Innovervendte brystvorter kan være arvelig. Mange har innsunkne brystvorter fra de fikk bryster. Tilstanden skyldes flere årsaker. Tidligere operasjoner kan, for eksempel, danne arrvev som gjør at brystvorten trekker seg innover. Innsunkne brystvorter kan også skyldes amming. Kvinner med innsunkne brystvorter kan faktisk forverre tilstanden når de ammer. Uansett om tilstanden skyldes amming eller andre årsaker, så finnes det gode og effektive behandlinger. Avent Niplette brukes, for eksempel, av mange kvinner som ønsker å behandle innsunkne brystvorter på egen hånd i sitt eget hjem.

Innsunkne brystvorter under graviditeten

Det er normalt at enkelt kvinner får innovervendte brystvorter under graviditeten. Men faktisk så retter brystvortene seg vanligvis ut igjen før babyen blir født. Det er også en tendens til at tilstanden blir sjeldnere hos kvinner som får innsunkne brystvorter når de er gravide. Situasjonen er ulik fra kvinne til kvinne. Mens noen får tilbake sine normale brystvorter etter graviditeten, så fortsetter tilstanden for andre helt til de slutter å amme.

Det kan være en god ide å finne ut om du har innover nipler eller flate brystvorter før du føder og skal starte ammingen. Dette kan du gjøre ved å trykke veldig forsiktig på areola rundt tre centimeter bak brystvorten din. Dette vil normalt få brystvorten til å vrenge seg eller stikke ut. Dersom du har en innovervendt brystvorte, vil denne øvelsen få den til å snu seg eller trekke seg inn.

Dersom du allerede før fødselen vet at du har innover nipler, kan du snakke med helsepersonell og få gode råd og hjelp med en gang. Da slipper du å bruke tid og energi på å være bekymret for innsunket brystvorte amming. Det igjen vil gi deg en langt bedre opplevelse og bidra til at du lykkes med ammingen.

Amming er fremdeles mulig

Noen kvinner er bekymret for at tilstanden vil gjøre amming vanskelig. Heldigvis så kan man fremdeles amme, selv om du har innsunkne brystvorter. Babyen trekker ut brystvorten og sutter på den. Den milde masseringen og sugingen fra babyen trekker også ut brystvorten. Når ammingen er ferdig så kan brystvorten trekke seg innover igjen. Dette er altså helt normalt.

For deg som er opptatt av amming er det viktig å være oppmerksom på at så lenge barnet får munnen godt over brystet, så er det lite sannsynlig at det skal oppstå komplikasjoner på grunn av en innovervendt brystvorte. Det er dog ikke alltid så lett for barnet å få sugetak på en innover brystvorte, og da er det viktig med tålmodighet og god støtte fra jordmor eller helsesøster med kunnskap om amming. Innovervendt brystvorte og amming kan være en utfordring, men det er ingen umulighet.

Arrvev fra amming

Uheldigvis kan amming i noen tilfeller forverre situasjonen. Det er fordi amming kan føre til oppbygging av arrvev. Dette gjør hudcellene i brystet mindre elastiske og forårsaker at brystvortene trekker seg innover. For mye amming kan føre til sprekker i brystvorte-vevet. Sprekkene fører til arr og dermed innovervendte brystvorter. Da får også moren vondt under amming. Igjen er det viktig å snakke med helsepersonell og få den hjelpen man trenger i en slik situasjon.

Operasjon av innovervendte brystvorter

Både kvinner og menn kan ha innover nipler. Selv om denne tilstanden naturlig nok ikke gir menn verken problemer eller utfordringer når det kommer til amming, er det likevel mange som synes det er skjemmende.

Mange føler også at dette hemmer dem i å ha et godt seksualliv, eller hindrer at de føler seg vel med seg selv. Derfor vil de gjerne ikke kle av seg på stranden og i andre sammenhenger der det er naturlig med bar overkropp.

Det er derfor mange, av begge kjønn, som velger en innovervendt brystvorte operasjon. Operasjon av brystvorten er en forholdsvis enkel operasjon, som utføres med lokalbedøvelse. Selve operasjonen vil ta rundt tretti minutter og selve teknikken tilpasses den individuelle sitasjonen.

Den vanligste varianten av slike operasjoner betyr at kirurgen løsner inndragningen ved å kutte over de bindevevsstrimlene som forårsaker at brystvorten dras inn. For kvinnelige pasienter som ønsker å amme, velges det en teknikk der melkegangen ikke klippes over.

Dette er fordi man ønsker et best mulig resultat rent kosmetisk, som jo ofte er grunnen til at pasienten har valgt operasjon, og fordi man ønsker å redusere faren for komplikasjoner. Operasjon av innsunkne brystvorter er ikke forbundet med mye smerte og vanligvis blir du utskrevet samme dag.

Denne formen for operasjon vil gi vedkommende et lite arr. Disse arrene vil normalt ikke være spesielt synlige og ettersom tiden går vil de også blekne. Ulempen med en slik korrigerende operasjon er at brystvorten vil få nedsatt følelse. Man må også regne med at den erogene følelsen ikke er så stor som før. Denne formen for korrigerende operasjon er kostbar og som regel noe du må betale for selv.

Innovervendt brystvorte og kreft

Brystkreft kan ramme alle, også menn. Det finnes mange tegn man skal se etter for å sjekke seg selv. Her har de fleste hørt om kul i brystet, men visste du at også at en inntrukken brystvorte kan være et tegn på brystkreft?

Rundt fem prosent av alle kvinner med brystkreft har hatt dette symptomet. I slike tilfeller er det brystvorten som har trukket seg litt tilbake fordi det ligger en svulst rett under. Det betyr rett og slett at dersom du opplever innsunkne brystvorter etter at brystene er ferdig utviklet, bør du ta deg en tur til legen for å få dette sjekket opp. Det er alltid bedre å sjekke en gang for mye enn en for lite.

Anbefalte produkter