FÅ ET GRATIS PRODUKT NÅR DU BRUKER 500KR ELLER MER
 • Handle med trygghet!

  Kjøp nå, betal når du har mottatt produktet.

 • Gratis frakt for verdi over 499 kr*

  For hele Norge

 • Beskyttelse av kundedata

  Dine data er trygge og sikre med oss

Mollusker – behandling av det vortelignende problemet

Mollusker, eller vannvorter som noen også kaller det, er et utslett som kan ramme både voksne og barn. Dog er det slik at mollusker hos barn i alderen to til fem år er det mest vanlige. I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva dette utslettet er og hvordan bli kvitt mollusker.

Hva er mollusker?

Mollusker er et utslett som kan ramme alle mennesker, dog er det oftest barn mellom to og fem år som får dette. En mollusk er en hudfarget, glatt og kuppelformet blemme. Den inneholder gjerne en ostelignende masse. Mollusker kan dukke opp på armer og bein samt på overkroppen. Du kan også få mollusker i ansiktet.

Disse nuppene, eller vortene, er ikke smertefulle i seg selv og vanligvis får man ikke mer enn rundt 20 mollusker. Det finnes dog de som har rapportert om over 100 mollusker på kroppen.

Blemmene er så karakteristiske at det ikke er vanskelig å kjenne dem igjen. Denne hudinfeksjonen skyldes et virus og kan spres fra person til person. Mollusker smitte skjer ved berøring av den infiserte huden eller dersom man deler slike ting som sengetøy eller håndklær med en som er smittet.

Kvinne og mann samvær - kan ikke forårsake mollusker

Hos voksne kan denne formen for infeksjon i huden også smitte via seksuell kontakt. Mollusker på voksne forekommer derfor ofte på steder som kjønnsorganet, på lårene eller på den nedre delen av magen. Disse vannvortene kan også spre seg lokalt på kroppen dersom du klorer deg eller barberer deg der du har mollusk. Vanlig samvær medfører ingen stor smittefare.

Hos både barn og voksne kan mollusk hud klø. Dette kan igjen resultere i eksem rundt molluskene. Videre kan kloring resultere i en bakterieinfeksjon. Derfor er det viktig med behandling mollusker.

Kort oppsummering av hvordan mollusker ser ut og hvor de oppstår

 • Små, skinnende og glatte vorter
 • Hudfargede, hvite eller rosa
 • Fast og kuppelformet med en liten bulk
 • Mollusken kan være fylt med ostelignende materiale
 • Den har en størrelse på rundt to millimeter til fem millimeter i diameter
 • Den kan forekomme over hele kroppen, unntatt på håndflatene eller fotsålene
 • Den finnes vanligvis i ansiktet, på magen, overkroppen samt på armer og bein.
 • Hos voksne kan de også befinne seg på innsiden av låret, på kjønnsorganet eller magen
 • Mollusker er mest vanlig hos barn i alderen 1-5 år

Mollusker hos barn og unge

Vi har allerede slått fast at mollusker hos barn er det som er mest vanlig. Siden mollusker regnes som en ufarlig infeksjon som går over av seg selv, selv om dette kan ta mange måneder, føres det ingen statistikk over forekomsten.

En studie som ble utført i 1984 viser at så mange som 5,6 prosent av alle barn i barnehage og 7,4 av alle barn på barneskolen har mollusker. Dersom barnet har et redusert immunforsvar vil infeksjonen av mollusker kunne vare lengre enn ellers. Det er også funnet at barn med atopisk eksem også har større risiko for mollusker.

De aller fleste mollusker forsvinner av seg selv innen det har gått et år. Selv om mollusker ikke er farlige, kan de likevel være ubehagelige. De fleste synes ikke noe om å ha mollusker, spesielt ikke på svært synlige steder som i ansiktet. I tillegg kan det klø og sørge for at huden rundt blir svært irritert.

Det som er på det rene er at barn med mollusker ikke skal holdes hjemme fra verken skole eller barnehage.

Mange unge smittes av molluscum contagiosum når de har seksuell kontakt med andre. Mollusker kan også spre seg ved barbering. Dersom du har fått mollusker rundt kjønnsorganene og samtidig driver med intimbarbering lages det rifter og sår i huden som igjen kan medføre at molluskene sprer seg videre på kroppen.

Årsaken til vannvorter

Mollusker er altså en virusinfeksjon. Dette betyr at smitten skjer ved der ikke-smittet hud kommer i kontakt med smittet hud. Molluskene sprer seg over større områder av huden ved at du klør på utslettet. Vær også oppmerksom på at et nedsatt immunforsvar kan medføre en større risiko for å bli smittet.

Mollusker kan også overføres seksuelt.

Det er viktig å være klar over at det vil ta fra en til to måneder fra du har blitt smittet til du ser mollusker på huden din.

Behandling av mollusker

Nå som du har dannet deg et mollusker bilder, er det på tide å snakke om behandling av denne hudinfeksjonen. Slik vi allerede har nevnt er dette regnet som en godartet infeksjon i huden. Likevel kan den medføre ubehag i form av kløe og eksem. I tillegg er det mange som skjemmes over et mindre flatterende utseende.

Mollusker hos voksne kan behandles på flere måter dersom dette er ønsket. Selve kløen og eksemen som kan oppstå i huden i forbindelse med molluskene kan behandles med en krem, for eksempel en som inneholder kortison.

Dersom molluskene er store eller svært sjenerende for den som har fått dem, kan de også fjernes ved hjelp av kirurgi. Dette foregår slik at innholdet i mollusken blir pirket ut ved hjelp av en sprøytespiss eller skrapet bort med en dertil egnet skje. Dette er smertefull og derfor utføres behandlingen av en lege, som også vil gi lokalbedøvelse før behandlingen starter. Det anbefales ikke å fjerne mollusker selv på denne måten, da det er forbundet med større smerter og kan gi arr.

Andre metoder for å fjerne mollusker innebærer frysebehandling eller påsmøring av kjemiske midler. Frysebehandlingen er lik den som brukes mot vorter, og legen tar i bruk flytende nitrogen.

Zymaderm Molluscum er en salve mot mollusker som du finner hos ShyToBuy. Dette er et naturlig produkt som blant annet inneholder essensielle oljer. Produktet brukes topisk og er egnet for både menn og kvinner.

Det er viktig å unngå å barberere områder som har synlige mollusker. Det er også viktig å unngå å klø eller klore seg, slik at man hindrer betennelser og videre spredning. Vær nøye med å vaske hendene og sørg for å bruke eget håndkle, slik at du ikke sprer smitten videre.

Behandling av mollusker hos barn

Mange foreldre blir bekymret over mollusker hos sine barn, spesielt dersom de resulterer i eksem, kløe og ubehag.

De aller fleste mollusker hos barn forsvinner i løpet av et år. Dersom barnet ikke har så mange mollusker og de sitter på steder som andre barn normalt ikke kommer i direkte berøring med, vil man derfor råde til å ikke gi noen spesiell form for behandling.

Mollusker barn behandling er derimot mer vanlig dersom kløen som har oppstått medfører infeksjoner. Mollusker hos barn behandles på samme måte som hos voksne. Det vil si at man kan fjerne dem kirurgisk ved å skrape/pirke bort innholdet i mollusken, fryse dem bort eller behandle med kremer som også virker mot vorter. Frysing av mollusker er også et alternativ. Betente mollusker bør alltid behandles av lege.

Prognose

Det vil ta alt fra rundt to uker til to måneder fra du har blitt smittet av mollusker til du kan se dem på kroppen din. Denne hudsykdommen er ufarlig, men den kan spres raskt og gi ubehag i form av kløe og eksem. Videre er det mange som skjemmes over å få utseendet påvirket av synlige mollusker.

Siden de fleste mollusker blir borte innen det har gått et år, anbefaler de fleste leger ingen behandling. Noen mennesker, og dette gjelder spesielt de med atopisk eksem eller et nedsatt immunforsvar, kan oppleve at det kan ta flere år før molluskene forsvinner.

De fleste mennesker vil få mollusker en eller flere ganger i løpet av livet.

Noen siste gode råd mot mollusker

Dersom du eller barnet ditt får mollusker er det først og fremst viktig å vite at dette ikke er en farlig sykdom, men en virusinfeksjon som normalt vil forsvinne av seg selv.

Det er lurt å behandle kløe og eksem i området rundt molluskene med en lindrende krem eller salve. Husk også å vaske hendene etter kontakt med vortene. Den som er smittet bør ha eget sengetøy og håndkle.

Dersom du klarer å unngå å klø på molluskene, vil du også forhindre at de sprer seg til andre områder på huden din. Er vortene veldig sjenerende eller plagsomme, kan de fjernes ved hjelp av kirurgi som utføres av legen.

Anbefalte produkter