FÅ ET GRATIS PRODUKT NÅR DU BRUKER 500KR ELLER MER
 • Handle med trygghet!

  Kjøp nå, betal når du har mottatt produktet.

 • Gratis frakt for verdi over 499 kr*

  For hele Norge

 • Beskyttelse av kundedata

  Dine data er trygge og sikre med oss

Her er alt du trenger å vite om neglesopp

Sjansene er store for at du selv eller noen i familien din har opplevd neglesopp. Neglesopp forekommer nemlig hos rundt 10 % av befolkningen, og gir misfargede, gulaktige og ujevne negler som er litt tykkere enn normalt. Neglesopp gir svært sjeldent noen alvorlige symptomer, og er mer et kosmetisk problem hos de som blir rammet. Dersom du ønsker å få vite mer om hva neglesopp er og hvordan bli kvitt neglesopp, anbefaler vi at du fortsetter å lese denne artikkelen.

Hva er neglesopp?

Neglesopp som oppstår hos kvinner og menn

Neglesopp er en soppinfeksjon som kan oppstå under neglen din. Neglesopp symptomer viser seg i form av tykke, gule og skadede negler. Hos enkelte kan neglesoppen også forårsake smerter og ubehag under og rundt neglen som er smittet. Neglesopp smitter lett fra tå til tå, og derfor er det viktig med å behandle neglesopp på et så tidlig stadium som mulig. På den måten unngår du også mer ubehag enn nødvendig.

Tånegl sopp er det mest vanlige, men det er også mulig å bli angrepet av neglesopp (onykomykose, tinea unguium) på fingerneglene.

Slik vi allerede har nevnt, forekommer neglesopp hos rundt 10 % av oss. De som blir plaget oftere enn andre er gjerne eldre, idrettsfolk, personer med diabetes, de som bruker tett fottøy og ofte er fuktig på føttene og personer med dårlig immunforsvar.

Årsak til neglesopp

Det er fordi mange tror at neglesopp fordi du ikke har god hygiene, men det kan faktisk påvirke noen selv om du har ganske bra hygiene.

Mange tror at neglesopp oppstår fordi den som blir angrepet av det har for dårlig hygiene. Dette er helt feil. Alle kan bli påvirket av sopp, uansett kjønn, alder eller livsstil. Det er dog noen grupperinger som blir oftere eller mer plaget enn andre. Dette er

 • Personer over 55 år
 • Unge mennesker som går i svært lukkede sko
 • Idrettsutøvere, siden de har ofte sko som er svært lukket og har en tendens til å produsere mer svette

Sopp er ikke et dyr, en plante eller en bakterie. Sopp er en helt egen organisme. Soppens cellevegger er laget av unike kjemikalier, og den lever enten i en enkelt celleform eller i filamenter, der mange celler blandes sammen slik at de danner en enkelt struktur.

Når du får sopp på neglene er det negleplaten som blir angrepet. Soppen bryter nemlig ned neglen. Denne nedbrytingen starter gjerne ytterst på neglen eller helt på siden, og så brer den seg innover. Dersom du sjekker neglen din vil du se at den blir misfarget, nærmest gulaktig i fargen. Etter en stund vil den fremre delen av neglen bli tykk og løsne fra underlaget. Ettersom tiden går vil hele neglen bli ødelagt.

Infeksjonen kan også starte under neglebåndet og spre seg derfra. I visse tilfeller oppstår det også en soppinfeksjon i selve huden mellom tærne, rundt neglene og i fotsålene. Dersom neglesopp behandling ikke forekommer, vil soppen kunne spre seg til de andre neglene.

Det er viktig å være oppmerksom på at i motsetning til hva mange tror, så smitter ikke neglesopp via direkte kontakt med andre mennesker.

Hvorfor får man neglesopp?

Det er mange ulike tilstander og forhold som kan føre til at du får neglesopp. Vanligvis utvikles neglesopp fordi huden har fått en soppinfeksjon. Dette kan, for eksempel, være fotsopp som dersom den forblir ubehandlet kan spre seg til neglene.

Du kan også få sopp i neglene dersom du vasker hendene veldig ofte, eller dersom hender og føtter ofte er utsatt for fuktige omgivelser. Overdreven vasking kan skade neglenes naturlige beskyttelse og dermed gi grobunn for soppen.

Du kan også være så uheldig at du blir smittet av neglesopp dersom du bruker fellesdusjer eller svømmebasseng der mange mennesker går uten sko.

Neglesopp barn oppstår på samme måte som neglesopp voksne.

Onychomycosis, eller neglesopp, oppstår når neglene får besøk av en sopp som heter dermatophyte. Denne soppen kan medføre flere infeksjoner i huden, som blant annet ringorm og fotsopp. I mange tilfeller vil en person som har neglesopp også ha fotsopp. Det finnes hele fire ulike former for infeksjoner i tånegl, og det handler i hovedsak om hvordan soppen har oppstått. Sopp på føttene er som regel forårsaket av filamenter, mens det vanligvis er gjær som forårsaker sopp på neglene.

Andre årsaker til neglesopp kan være:

 • Skadet hud
 • Diabetes
 • Psoriasis
 • Dårlig sirkulasjon
 • Usunt kosthold
 • Røyking
 • Dårlig sirkulasjon
 • Personer med dårlig immunforsvar har større risiko for å få neglesopp

På lik måte har de som bor i varme eller fuktig klima større muligheter for å bli rammet av neglesopp infeksjon.

Klassiske kjennetegn på neglesopp

Du kjenner ikke alltid smerte når du får neglesopp. Hvis du har neglesopp på et tidlig stadium, kan det være vanskelig å oppdage ettersom det eneste synlige tegnet ofte kun er en liten flekk på neglen.

Når neglesoppen brer om seg, kan det være at du får mer vondt, og etter hvert vil neglene utvikle hvite flekker eller en hvit overflate.

Vanlige symptomer på neglesopp er at neglene kan bli gule. Dette er ofte et tegn på betennelse. Neglene kan bli tykkere enn normalt eller de blir myke og begynner å smuldre eller bryte sammen. Hvis du er usikker på om du utvikler neglesopp, kan det være en god idé å konsultere med en lege som kan gi deg neglesopp råd. Du kan også prøve en naturlig, men effektiv behandling neglesopp, som du kan gjøre hjemme. Se, for eksempel, Manuka Naturals Foot and Nail Combo, som beskytter huden og lindrer kløe.

Tånegler og fingernegler

Neglesopp forekommer hyppigst på tånegler. Dette skyldes blant annet at tåneglene er omringet av mørke og fuktige miljø i sko og sokker. Nettopp slike miljøer der sopp trives best. Vanligvis har også tærne mindre blodsirkulasjon enn fingrene, noe som gjør det vanskeligere for kroppens immunsystem å oppdage og stoppe infeksjonen.

Hvordan kan du bli kvitt neglesopp?

Behandling av tånegl sopp er bare nødvendig for folk med risiko for komplikasjoner, men mange velger å behandle uansett. Selv om det finnes medisiner som fungerer for svært milde sopp-infeksjoner, krever de fleste en langvarig behandling. Noen ganger må du også bruke tabletter mot neglesopp.

Neglesopp er, slik vi allerede har nevnt, en ufarlig tilstand. Den kan dog være skjemmende og i visse tilfeller også gi litt smerter. Hvordan bli kvitt neglesopp, er det mange som lurer på. Det finnes flere metoder, og de aller fleste av disse kan du benytte deg av hjemme hos deg selv.

Like viktig som å stille spørsmål om hvordan kurere neglesopp er å stille spørsmål om hvordan forebygge risikoen for å få neglesopp. Dersom du ønsker å forebygge denne formen for infeksjon kan du følge disse neglesopp råd:

 • Holde føttene/hendene rene og tørre
 • Behandle fotsopp og neglesopp når det oppstår
 • Bruk absorberende sokker så føttene holder seg tørre
 • Få god kontroll over blodsukkeret hvis du har diabetes. Det vil hjelpe mye

Neglesopp behandlinger

Neglesopp kan behandles. Ikke bare for å redusere muligheten for at soppen sprer seg, men også for å lindre smertefulle symptomer som ofte forbindes med slike infeksjoner. Ikke minst er det viktig å behandle neglesopp slik at du ikke sprer soppen videre til andre som deler dusj, garderobe eller svømmebasseng med deg.

Vanligvis kan neglesopp behandlingen vare i flere måneder, siden det ofte kreves at neglene må vokse helt ut før neglesoppen blir borte. Når friske og sunne negler vokser ut, kan den infiserte neglen bli klippet bort over tid, om den ikke har løsnet av seg selv. Det finnes mange forskjellige typer behandling for neglesopp og behandlingstiden kan variere sterkt fra behandling til behandling og person til person. Det kan ofte dreie seg om alt fra tre til seks måneder, men hos noen går det fortere og hos andre tar det lengre tid. Fingernegler har en tendens til å vokse raskere enn tåneglene, og dermed vil behandlingstiden ofte være kortere for sopp i fingerneglene.